Gemeente De Panne

Beaufort 21

Beaufort, de triënnale voor hedendaagse kunst, strijkt dit jaar reeds voor de zevende keer neer aan zee. Als kunstminnende gemeente wrijft De Panne zich dan ook in de handen en kijkt vol spanning uit naar de start op 27 mei. Leek en kenner kunnen tot 7 november genieten van de hedendaagse werken. De bijzondere kenmerken van Beaufort zijn ook tijdens deze editie de rode draad: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn. De Panne heeft het genoegen een kunstwerk te mogen plaatsen van Laure Prouvost: een octopus spoelt aan op het strand van De Panne. De kust ademt kunst!

Beaufort is een driejaarlijks kunstproject dat zich uitstrekt over de Belgische kust en loopt van 27 mei tot 7 november 2021. Heidi Ballet werd opnieuw aangesteld als curator en selecteerde een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars die 21 kunstwerken realiseren: twee kunstwerken per gemeente en één overkoepelend project dat de kustlijn zal afreizen. Bovendoen kan het brede publiek kan Beaufort21 coronaproof ontdekken. Bezoekers kunnen gedurende een langere periode gratis de vele kunstwerken langs de Kust bezoeken. Dit kan met de auto, de kusttram, te voet of met de fiets.

Thema
Het thema van Beaufort21 ligt in het verlengde van haar voorganger in 2018. Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Als de hoogbouw aan de Kust af en toe de vraag oproept 'hoe heeft de mens de Kust veranderd', dan wordt de vraag nu omgedraaid: 'hoe heeft deze Kust de mens veranderd'. Dit perspectief lijkt meer gepast na een jaar van pandemie.

De werken zijn geïnspireerd door lokale verhalen, zowel uit de natuurlijke als de menselijke geschiedenis. Daarnaast benadrukken ze vergankelijkheid. In de eerste plaats vergankelijkheid van mens en materiaal, maar verder ook de fluctuerende interpretatie van de geschiedenis. Steeds meer stemmen worden toegevoegd aan een gekend verhaal. De kunstwerken doen iets gelijkaardigs. Ze activeren een collectief geweten en bieden nieuwe perspectieven op een bekende lokale context, zodat we met andere ogen naar een gekende plek kijken.

Laure Prouvost
Kunstenares Laure Prouvost is geboren in 1978 in Frankrijk. Ze verbleef een belangrijk deel van haar carrière in Londen, waar ze studeerde en woont en werkt nu in Antwerpen. In 2013 won ze als eerste Franse kunstenares de prestigieuze Turner Prize voor levende kunst, nadat ze in 2011 al de Max Mara Prize had gewonnen Het werk van Laure Prouvost bestaat vooral uit videokunst, installaties en schilderijen. Ze onderzoekt daarin de verbindingen tussen taal, beeld en perceptie. 

Kunstwerk De Panne, Beaufort21
Laure Prouvost is gebiologeerd door de octopus, een zeewezen dat zich geregeld laat zien in haar video’s, sculpturen, (geluids)installaties en performances. Op het strand van De Panne spoelt een gigantisch exemplaar aan. De tentakels symboliseren hoe Prouvost - eveneens aangespoeld in het meertalige België - zich tussen de verschillende culturen en vormen van communicatie moest manoeuvreren. De hulpeloosheid van de octopus is slechts een illusie: ze spreidt haar tentakels over het zand en tast met haar zuignappen voorzichtig de omgeving af. Haar gedachten, aanrakingen en bewegingen versmelten; dit vormt haar grootste troef én overlevingsstrategie. Die tactiliteit vind je ook in het oeuvre van Prouvost. Via een krachtige leuze spreekt ze de toeschouwer rechtstreeks aan, en dompelt je zo onder in een bijzonder sensoriële omgeving. Prouvost vergelijkt bovendien de octopus met de menselijke ‘ways of coping’: de octopus houdt onder andere een telescoop en een stekker stevig vast in de tentakels die begroeid zijn met mosselen en borsten. Zo ook een laars van één van de ruiters van het kunstwerk Men van Nina Beier op de golfbreker in Nieuwpoort.

Beaufort beeldenpark
Naast de vele nieuwe artistieke projecten die dit jaar zullen worden gerealiseerd, zijn nog steeds verschillende iconische werken uit de voorbije edities te zien langs de Belgische kust. Het Beaufort Beeldenpark bestaat ondertussen uit maar liefst 30 kunstwerken. Alle info kan je vinden op www.beaufortbeeldenpark.be.

MEER INFO

www.beaufort21.be #beaufort21